NOT just Friendship BUT a Family

19 พ.ย. 54
มูลนิธิกระต่ายในดวงจันทร์ สำนักงานสวนผึ้ง ราชบุรี

Between us was not just friendship. It was a family.

จะมีสักกี่ครั้งที่เราได้ลองหลับตา แล้วตั้งคำถามกับตัวเองถึงเรื่องราวต่างๆที่ผ่านมา ให้เสียงหัวใจตัวเองได้มีโอกาสได้พูดบ้าง อาจจะไม่ต้องมีคำตอบเพื่อที่จะบอกกับใครๆ เพียงแค่เรารู้คำตอบของหัวใจเท่านั้นก็พอแล้ว

จะมีสักกี่ครั้งที่เรากล้าพอที่จะเปิดเผยความรู้สึก พร้อมที่จะบอกเล่าด้านมืดของตัวเอง พูดไปด้วยความรู้สึกปลอดภัย และมั่นใจว่ามีคนรับฟังอย่างจริงใจ
จะมีสักกี่ครั้งที่เราสวมกอดใครสักคนด้วยความบริสุทธิ์ใจ สัมผัสได้ถึงความรัก ความจริงใจที่มีต่อกัน
ก่อนหน้านี้ทุกคนคงมีความรู้สึกที่ไม่ต่างกันเท่าไหร่นัก บนพื้นฐานการคิดเอาเองว่า เรากับเขานั้นต่างกัน เขาไม่ใช่พวกเรา และเราก็ไม่ใช่พวกเขา ความคิดแบบนี้มันเกิดขึ้นมาตั้งแต่เมื่อไหร่ต่างก็ไม่มีใครให้คำตอบได้.

where the heart growth with love and peace

ตลอดระยะเวลา 7 วันใน CTEP 1 ทุกๆอย่างค่อยๆดำเนินไปตามกระบวนการที่ถูกวางไว้ ทุกๆวันค่อยๆผ่านไป เวลาที่เราจะอยู่ด้วยกันมีน้อยลง ความสัมพันธ์ที่ดี ความรัก ความเข้าใจกลับมีเพิ่มขึ้น เห็นได้จากแววตา คำพูดจาถ้อยทีถ้อยอาศัย ท่าทีที่เรามีต่อกัน คงไม่ต้องอธิบายให้เข้าใจด้วยคำพูด เชื่อมั่นเต็มหัวใจว่าทุกคนคงสัมผัสความรู้สึกนั้นได้ไม่แตกต่างกัน
ไม่ใช่แค่ความเป็นเพื่อน แต่เป็นเหมือนครอบครัวใหญ่ เราพูดคุยกันด้วยความจริงใจ กอดกันได้เท่าที่อยากจะกอด
หลังกลับจากค่าย เรายังคงติดต่อกันเรื่อยมา ต้องขอบคุณ Mark Zuckerberk ที่ทำให้เรารู้สึกว่าอยู่ใกล้กันมาก
เรามีบ้านหลังที่สองอยู่ที่กัมพูชา พร้อมที่จะต้อนรับเราเสมอ เพื่อนกัมพูชาก็มีอีกครอบครัวอยู่ในเมืองไทย อยากจะมาเมื่อไหร่ ก็มีแต่ความเป็นมิตร พร้อมต้อนรับขับสู้ตลอดเวลา ไม่ต่างกัน
จากนี้และตลอดไป เรายิ่งจะเป็นครอบครัวใหญ่ที่แน่นแฟ้นไปด้วยความรัก ความเข้าใจ พร้อมที่จะขับเคลื่อนสันติภาพและสิ่งดีงามไปข้างหน้าด้วยกัน จากต้นทุนที่มีเหมือนกันคือ”ความรัก”ความจริงใจ ที่มีต่อกันไม่มีวันจบสิ้น
สิ่งที่เราได้เรียนรู้ร่วมกันและเป็นสิ่งที่สำคัญที่สุด คือการที่เราได้รู้จักมองคนอื่น เข้าใจและยอมรับในสิ่งที่แต่ละคนเป็น เคารพในสิ่งที่เขาเป็น นั่นแหละที่จะเป็นจุดเริ่มต้นของ “สันติภาพ” ที่ทุกคนล้วนปรารถนาจะให้เกิดขึ้นจริง
รักและคิดถึงทุกคนเสมอ
ฝน ในดวงจันทร์

Informal translated by Arsira Pattanaveerangkoon

A Story from one of our CTEP friends, Nutjarin Rueanthong (P Namphon)

November 19th, 2011

Rabbit in the moon foundation, Rajchaburi, Thailand

“How many times would we have a chance to close our eyes and question ourselves about our past? A chance to hear our inner voice – Not to answer but to feel conscious of our own desire.

How many times would we dare enough to open up our feelings? – Ready to be exposed to our own dark side, speak it out securely to people listening sincerely.

How many times would we hug somebody warm-heartedly sensing a touch of love and sincerity?”

The day before, we may be no different believing in our differences. They are not us as we are not them. Nobody exactly knows which god did create this idea only that it did happen.

For a whole 7 days in 1st Cambodian-Thai Exchange program, as everything work along their schedules, days and times passed as we had less time to be together. Our relationships, love and understandings, instead, were tremendously increasing, said our eyes and gestures. There was no need of words, only heart to perceive. Between us was not just friendship. It was a family.

After the camp, we stay connected, owing Mark Zuckerberk huge thanks for keeping us all within reach. We have a second house in Cambodia where we are always welcome, in the same way as our Cambodian friends possess their second home in Thailand where our companionship resides.

From now on and forever, we are going to be a big family full with affection and care, ready to passionately drive forward a rocket of peace together with love and sincerity.

The most valuable thing we have learned together is to observe the others, comprehend and accept each individual’s identities. To regard the differences is an initiation of peace all the humankind is looking for.

Love and miss,

Fon in the moon:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s